De schoonheid van minimalisme (in 9 quotes en één filmfragment)

Jarenlang maakte Dennis Storm reisprogramma’s en vond hij een gevoel van vrijheid in de eenvoud van hotelkamers en leven met alleen de hoognodige spullen. Dus sloeg hij thuis ook aan het minimaliseren. Weg consumisme, hallo lekker simpel. Weg ermee is Storm’s visie op wat het inhoudt om minimalistisch te leven. In 120 pagina’s. Want ja: ook bladzijden kun je minimaliseren. Dit is Weg ermee in 9 quotes uit het boek zelf en één filmfragment met Brad Pitt.Beginnen met Brad Pitt dan maar?

“The things you own end up owning you.”

Zei Pitt toch al mooi in Fight Club (1999). Storm legt uit in Weg ermee – over de schoonheid van minimalisme. Ik geef je 9 quotes.

1. Leven als een backpacker. Of als een rolkofferaar

“Thuis leven alsof je op reis bent is de kunst van minimalisme in een notendop.”


Een goede hotelkamer heeft alles wat je nodig hebt en heeft niks dat onnodig aandacht vraagt. Je bed is opgemaakt en er liggen geen ongeopende brieven of boeken die je al jaren wilt lezen maar waar je nooit aan toe komt. En die je stiekem elke keer dat je ze in het voorbijgaan ziet een gevoel van tekortschieten geven.

In een hotelkamer heb je alles wat je nodig hebt, zonder spullen die onnodig aandacht vragen.


In je koffer, backpack of plunjezak zitten alleen spullen die je echt nodig hebt. En dat is top. Want:

Spullen vragen aandacht.

Altijd.

Ze worden vies, gaan stuk of je vindt het zonde als je ze niet gebruikt. Je moet ze opruimen. Je moet ze aan de kant schuiven om iets anders te pakken. Je moet ernaar kijken. Spullen zijn aandachttrekkers. En je aandacht is niet ongelimiteerd. Aandacht die naar spullen gaat, gaat dus niet meer naar iets (of iemand) anders. Fact of life.

2. Je huis is geen opslagschuur

“Mijn huis deed denken aan een aftakelend jarentachtigwarenhuis dat zelf eigenlijk ook niet meer helemaal weet wat het concept van de winkel ook alweer is.”


Volgens Storm vragen mensen zich niet vaak genoeg af, wat ze nou eigenlijk willen van een huis. En wordt het concept ‘gezelligheid’ zwaar overschat. Een huis hoeft wat hem betreft niet gezellig te zijn. Een huis moet sfeervol zijn. En dat is – als je het Storm vraagt – niet hetzelfde.

Gezelligheid vraagt om stof vangende snuisterijen. Sfeervol kan prima toe met een fijne bank, een warm kleed en een lamp met een pitje met precies de juiste tint licht.

Houd je huis rustig. Kies een paar mooie items en houd het daar bij. Stop in je kasten alleen spullen die je echt gebruikt, zodat je alles meteen kunt vinden als je de la opentrekt. 

Minimalisme: houd je interieur rustig en maak van je huis geen opslagschuur.


Vraag je af of je echt wilt investeren in extra vierkante meters om overtollige spullen op te slaan. Voor de vierkantemeterprijs die je investeert in een extra kamers voor je ski’s, elektrische heggenschaar en beamer, kun je die meuk misschien beter af en toe huren. Gewoon, als je het nodig hebt.

3. Minimaliseren is niet hetzelfde als ontspullen

“Ontspullen zorgt ervoor dat je teruggaat naar de essentie van wat je nodig hebt op materieel vlak. Minimalisme als levenswijze doet hetzelfde, maar werkt door op immaterieel vlak.”


Ontspullen is hip. Dat komt door Marie Kondo, die eerst een boek had en toen nog een boek en toen een eigen Netflixserie. En het komt ook, doordat er blijkbaar genoeg mensen zijn die zoveel spullen hebben dat hun relatie eronder lijdt, dat de Japanse opruimgoeroe er een hele programmareeks van kan maken.

Ontspullen ruimt lekker op.

Maar volgens Storm moeten we minimaliseren en ontspullen niet met elkaar verwarren. Ontspullen bestrijdt een symptoom, namelijk: te veel zooi. Minimaliseren bestrijdt de ziekte, namelijk: onze onverzadigbare drang naar meer.

4 Kies stijl in plaats van mode

“Sinds ik enkel zwarte of witte t-shirts, effen truien en denim aantrek, ben ik helemaal senang met wat ik draag.”


Natuurlijk wil je er leuk uitzien. Want dan voel je je fijn en dat straal je dan uit en dan trek je weer positiviteit aan en al dat soort dingen. Maar moet je daarvoor regelmatig nieuwe kleren kopen?

Coco Chanel zei al in de jaren twintig: “Mode verandert, stijl blijft. (…) Mode wordt gemaakt om uit de mode te raken.”

Kies dus dingen die bij jou passen. En die kunnen prima tijdloos zijn. Ook als je je niet wilt beperken tot zwarte en witte t-shirts. En ban trends ook gerust uit andere delen van je leven. Zoals uit je interieur. Kun je gewoon lekker één keer uitkiezen wat je mooi vindt en daarna andere dingen met je tijd en geld doen. En hoef je nooit meer op zaterdagmiddag naar de Ikea.

5. Minimaliseren gaat niet om wat je níet wilt, maar om wat je wél wilt

“Wat verwarrend kan zijn, is het gegeven dat zowel een minimalist als een koopzieke consument uiteindelijk hetzelfde doel heeft: gelukkig zijn.”

Het is logisch dat voor een buitenstaander de nadruk gaat liggen op wat je niet meer doet of koopt als je aan het minimaliseren slaat. Maar minimaliseren betekent niet: jezelf dingen ontzeggen. Minimaliseren betekent: bewust tijd en geld vrijhouden voor dingen die je intrinsiek belangrijk vindt. Zoals familie en vrienden.

En hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Dus: leer spelen, die trombone. (Met sorry aan alle buren van alle mensen die na het lezen van dit artikel besluiten om daadwerkelijk trombone te gaan spelen. Mijn vader rockte op de basisschool de triangel. Mogelijk een goed alternatief.)

6. Minimaliseer je agenda

“Onze to-dolijsten zijn steevast onhaalbaar omdat onze wensen groter zijn dan de realiteit toelaat.”


Agenda’s die onrealistisch vol zijn, maken je ontevreden. Over je werk en over je leven. Want hoe hard je ook werkt, je loopt altijd achter de feiten aan.

Dit betekent niet dat je ambitieloos moet worden. Integendeel! Dit betekent dat je jezelf mag uitdagen om veel scherper te prioriteren. Om je persoonlijke doelen te bepalen en alleen nog te doen wat je dichter bij die doelen brengt. Het betekent dat je de bezem door je dagelijkse bezigheden haalt en zeker door al je digitale gewoonten. Bye bye Snap?

Lees ook: 7 gewoonten die je helpen om doelgericht te blijven

7. Wie zich wil voelen als een monnik, moet zich gedragen als een monnik

“Wij willen de rust van een monnik terwijl we leven als onverzadigbare, milieuverwoestende, egoïstische barbaren. En dat rijmt niet.”

Als je je zo zen wilt voelen als een monnik, moet je je gedragen als een monnik. Dat betekent bijvoorbeeld mediteren. En daar echt tijd in steken. Want eens per week naar een yogaklasje met vijf minuten excuus-meditatie aan het begin om jezelf vervolgens te pushen een handstand op één arm te doen omdat de fitboy naast je het ook kan, heeft gewoon niet hetzelfde effect.

Monniken mediteren vaak meerdere uren per dag. Dat red je niet met een  wekelijks yogalesje.
Zo ziet zen worden als een monnik eruit.
Van één yogalesje per week, word je nog niet zen.
En zo ziet zen worden op een westerse yogaschool eruit. Behalve dan dat jij en ik er niet, nouja, precíes zo uitzien hè. Moeten we eerlijk in zijn.


Niet dat Storm zegt dat je moet leven als een monnik. Hij zegt dat je moet kijken wat je wilt bereiken, en dan alles wat in de weg staat moet elimineren. Zo maak je ruimte voor wat wel bijdraagt.

Lees ook: 9 tips om persoonlijke doelen te stellen (en te halen)

8. Minimaliseren gaat niet alleen om jou, maar ook om de wereld

“Niemand voelt zich individueel schuldig vanwege een soort groot collectief cynisme dat het nou eenmaal zo is.”

Consumisme is niet alleen een aanslag op je eigen geluk, maar ook op de planeet. Aldus Storm. Met een minimalistisch leefstijl omarm je dat stukje van de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de planeet, dat jou ook daadwerkelijk toebehoort.

9. Bepaal zelf wat minimalisme in de praktijk voor jou betekent

“Minimalisme moet niet als een streng geloof vol wetten en regels voelen.”


De uitgangspositie die Storm je geeft is simpel: dat jouw geluk niet floreert bij een overvol leven met onnodig veel spullen. En de gezondheid van de aarde ook niet.

Dat wetende, ga je zelf op zoek naar wat jij wel en niet nodig hebt. Je bepaalt zelf wat je loslaat (en maakt daarmee ruimte voor een hoop rust) en – net zo belangrijk – ook voor wat je niet los wilt laten. 

Dus: als Storm af en toe lekker maximaal poëtisch uit de hoek wil komen, doet hij dat gewoon. Verder is hij in zijn boek vooral lekker beknopt. En oh ja: geestig. Gelukkig vertelde Storm van de week nog in een interview met Linda.nl steeds meer naar minimalisme te verlangen en aan een vervolg op Weg ermee te werken. Hashtag zin in.

Lees ook: De beste boeken over digitale afleiding en gewoonten

Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pocket
.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *