4 goede redenen om je vrije tijd ook zorgvuldig te plannen

Je moet al zo veel. Als je dan eindelijk vrije tijd hebt, wil je gewoon op het moment zelf kunnen bepalen of je zin hebt om als een hamster tekeer te gaan op de loopband van de sportschool waar je al jaren donateur bent, of dat je liever in je pyjama je favoriete afleveringen van Bassie en Adriaan terug wilt kijken. Toch geef ik je 4 goede redenen om je vrije tijd juist wél goed in te plannen.

In dit artikel lees je dat je vrije tijd goed plannen ervoor zorgt dat je…

  • erachter komt dat je meer vrije tijd hebt dan je denkt;

  • meer voldoening uit je vrije tijd haalt en beter ontspant;

  • je meer uit je werkt haalt omdat je weet wanneer je gaat stoppen;

  • je vrije tijd serieuzer gaat nemen (en dat dat serieus een goeie zaak is). 

1. Je komt erachter dat je meer vrije tijd hebt dan je denkt 

Je hebt meer vrije tijd dan je denkt.


Een half uurtje tussendoor ‘over hebben’ lijkt misschien niet zoveel. Staat er niks gepland, verdwijnen die dertig minuten zo in het diepe donkere tijdverslindende universum van Dingen Doen op je telefoon. Werkmails beantwoorden. Appjes sturen. Nieuwssites afstruinen.

Maar stel, je bent bezig om Spaans leren. Als je elke dag een half uurtje de tijd neemt om woordjes te leren, is dat na één werkweek al 2,5 uur stampen. Na een jaar telt dat op tot 105 uur vocabulaire opbouwen. Zeg dat het je lukt om 10 woordjes per uur te onthouden, zijn dat na een jaar toch maar mooi 1050 woorden. En dat zijn muchos woordjes, amigo.

Terwijl als ik je zou vragen om wekelijks 2,5 uur woordjes te stampen, je waarschijnlijk geen idee zou hebben waar je die tijd vandaan zou moeten halen.

Vrije tijd waarin je niks plant, loopt makkelijk vol met triviale dingen


Nooit tijd om een mooi boek te lezen? Piano te spelen? Je hond mee te nemen naar het park waardoor die arme poedel tot ook jouw grote verdriet alleen het gemeentelijke bloemenperk van dichtbij zit? Waarschijnlijk is die tijd wel ergens, maar benut je ‘m niet. Omdat het ongemerkt opgeslokt wordt door dingen die helemaal niks te maken hebben met wat jij belangrijk zou willen maken in je leven.

2. Je besteedt je vrije tijd beter


Met grote hoeveelheden tijd werkt het niet heel anders: kom op zondag maar eens uit bed in de wetenschap dat je helemaal niks hoeft te doen, zonder enige vorm van plan. Wat doe jij meestal met zo’n dag?

Goed mogelijk dat het antwoord zich ergens tussen ‘hangen’, ‘lummelen’ en ‘oh gewoon, dingetjes’ in bevindt. Niet omdat je lui bent. Maar ‘s ochtends met je slaperige zondaghoofd nog bedenken dat je wilt sporten, al tijden je tuinhek wilt verven (eerst nog even langs de Praxis voor een fris nieuw kleurtje dus) en al weken je Netflix ‘s avonds niet uitgelaten hebt om een boekje te lezen? Dat is best ingewikkeld.

‘s Avonds valt je blik pas weer op het tuinhek: wat een afgebladderde bende. Je kijkt naar de zak chips die je opengetrokken hebt om te vieren dat je lievelingsserie nieuwe afleveringen online gezet heeft en terwijl je het touwtje van je joggingbroek een beetje minder strak aantrekt denk je: “Ik zou echt weer wat vaker moeten sporten.”

Ergens aan beginnen is een beetje als in een koud zwembad springen.


Ergens aan beginnen is een beetje als in een koud zwembad springen


We zijn nou eenmaal beter geprogrammeerd om te kiezen voor snel, makkelijk en zo min mogelijk moeite. En dat is helemaal niet erg. Alleen, voelen we ons achteraf vaak veel beter als we vooraf gekozen hebben om onszelf een schop onder de kont geven om iets te doen waar we meer voldoening uit halen. 

En niet alleen achteraf, ook tijdens: als we het eenmaal aan het sporten/tuinhek verven/lezen zijn, is dat meestal dikke prima. En denken we helemaal niet meer aan Netflix. Of aan chips.

Het is een beetje als in een koud zwembad springen. Als je aan de kant staat lijkt het water vooral heel koud en heel nat. Dat moment dat je af moet zetten, voel je weerstand. Maar als je eenmaal in het water ligt, past je lijf zich snel aan en is het best wel lekker. En in ieder geval een stuk beter dan in je badkleding op de kant blijven drentelen.

3. Je weet dat je vrije tijd eraan komt


Ken je dat gevoel dat je in de sportschool moet planken (nouja, moet, moet: je hebt jezelf gecommiteerd aan dit lesje en het devies van de trainer luidt op dit moment dat je plankt) en dat je NIET weet hoelang je nog moet?

Kwelling.

En niet eens zozeer fysieke kwelling. Mentale kwelling. Hoe. Lang. Duurt dit nog?

Op een gegeven moment laat je je knieën op de grond zakken: je kunt echt niet meer. Twaalf seconden later gaat de buzzer.

Had je geweten dat de buzzer over twaalf seconden af zou gaan, had je die laatste paar momenten er echt nog wel uitgeperst. Met het einde in zicht, kun je vaak nog nét dat ene sprintje trekken.

Als je weet dat iets niet zo lang meer duurt, kun je vaak nog best een sprintje opbrengen.Zo is het ook met werken. Als het een eindeloos gebeuren is, zak je in. Er komt niet echt meer iets uit je handen. Maar de laatste dag voor je op vakantie gaat, verzet je ineens bergen. En dat voelt heerlijk: eerst nog even knallen, dan optimaal ontspannen. Die fijne vorm van druk kun je vaker voor jezelf maken, door een maximale hoeveelheid tijd te reserveren voor je werkzaamheden. Die je ook echt begrenst met vrijetijdplanning. En dat brengt ons bij het laatste punt.

4. Je neemt het concept vrije tijd serieuzer


Als ik niks anders in de planning heb staan, werk ik rustig door tot ik ga slapen. Wie houdt mij tegen? Sowieso: als zzp’er is alles wat je doet voor jezelf. Dus ik snijd mezelf in de vingers als ik stop terwijl ik éigenlijk nog iets af wil maken. Toch?

Niet echt.

Uiteindelijk word ik hier namelijk helemaal niet productiever van. Ik werk meer uren, maar maak niet per se meer meters. Je kunt je niet oneindig focussen. Na een periode van focussen is een periode van ontfocussen nodig om op hetzelfde productiviteitsniveau te blijven.

Ik weet dat. En tóch is het moeilijker om te stoppen als er daarna niks in mijn agenda staat. Gevolg? Langer doorwerken dan nuttig is. Werken om het gevoel van werken. Niet nodig.

Zeker niet omdat ik genoeg dingen heb die ik wil doen, die niks te maken hebben met werk. Maar hoewel we in theorie vaak aangeven dat onze persoonlijke doelen belangrijker zijn dan onze werkdoelen, is dat toch vaak lastig om in de praktijk te brengen.

Lees ook: 9 tips om persoonlijke doelen te stellen en te halen

Je vrije tijd plannen helpt je focussen op persoonlijke doelen


Het is nou eenmaal niet zo: hoe meer uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt. Als je in je vrije tijd dingen inplant, afspraken maakt (met jezelf of met anderen) weet je zeker dat je die uren goed benut. Om af te schakelen, om op te laden.

En om aan die doelen te werken, die niks met je werk te maken hebben. Maar alles met je persoonlijke leven. Die doelen zijn vaak ondergeschoven kindje. Een planning maken helpt om je persoonlijke doelen niet uit het oog te verliezen.

Lees ook: 7 gewoonten die je helpen om doelgericht te blijven

Je vrije tijd plannen maakt dus dat je het serieuzer neemt. En dat is top: want vrije tijd is serieus een goeie zaak.

Dus: 

Reden genoeg om elke week een vast moment te nemen om te bepalen wat je in je vrije tijd allemaal zou willen doen de komende zeven dagen. En dat vast te leggen in je agenda. 

Daarna: veel plezier!

Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pocket
.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *