Millimeters zijn mijn lievelingsmeters

“Ja goed en nou nog een tikje sneller, kan makkelijk”, zegt de man die zich bijna een uur geleden aan mij voorstelde als mijn personal trainer voor de komende zestig minuten. Ik hang in een of ander fitnessapparaat dat lijkt op de behandeltafel van mijn fysio - maar dan schuin en oncomfortabel - en doe iets wat lijkt op een sit-up. Maar dan langzaam. Aldus.


Het was niet per se de bedoeling, die personal trainer.

Het was meer iets wat gebeurde. Ik probeerde een nieuwe sportschool uit en daar bleek je opkomst alleen al beloond te worden – en wel met een vrolijke meneer in een zeegroene hoodie met “personal coach” op zijn rug.

Gelukkig is die persoonlijke coach wel zó van het persoonlijke, dat hij niet genoeg heeft aan één persoon. En dus snelt de man heen en weer tussen meerdere personen, variërend van best een beetje kreupel (lees: helemaal geen sit-ups) tot best een beetje bodybuilder (lees: highmotion sit-ups).

Toch een tikje minder ongemakkelijk


Mijn slowmotion sit-ups en ik bevinden ons ergens in het midden, waar het tikje sneller tegen de zwaartekracht in sit-uppen ontvangen wordt met een stekende pijn in mijn onderrug.

Mijn rug huisvest namelijk twee hernia’s die zich allebei opstellen als Amsterdamse huurders die ooit, in een heel andere huizenmarkt, voor een prikkie mochten komen wonen op een bovenverdieping aan de Herengracht: boeien hoe lang dat geleden is – wij zitten hier top.

Daar begin je niks tegen.

Je trapt er makkelijk in dat het inderdaad ‘makkelijk kan’, zo’n tikje


sneller
meer
anders

Maar er zit altijd maar een tikje tussen ‘niks aan de hand’ en ‘volledig uit de hand’. Dat leer je dus heel goed van ongewenste huurders.

Het gaat altijd om millimeterwerk


“Au”, zeg ik.

“Maak je rug een beetje boller,” zegt mijn semi-persoonlijke coach.

Ik vraag waarom (omdat ik nooit iets onthoud wat ik niet snap – tijdens het schrijven van dit artikel over het geheugen en geheugentechnieken leerde ik waarom dat brein-technisch logisch is).

“Dan haal je de spanning van je rug af en verplaats je die naar je buikspieren.”

Ik herschik mijn ruggenwervels een millimeter. De steken verdwijnen.

Niks meer aan de hand


Je kunt niet altijd veranderen wat is.
Je kunt wel altijd je aandacht verplaatsen.

Naar tikjes
Naar millimeters

Millimeters tellen op tot lange afstanden. En met aandacht voor de millimeters waardeer je ieder stukje van de afstand die je aflegt.

Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pocket
.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *