Meer focus, minder afleiding: deze apps en tools zijn top

Zou jij ook willen dat jij een doelgerichte machine was, maar loop je stiekem vast bij ieder pushbericht van de NOS (misschien is het deze keer wel écht een nationaal noodgeval), ieder filmpje van de kittens van je tante (ZO fluffy) en iedere e-mailnotificatie (ZO benieuwd wat de collega die gewoon naast me zit me digitaal te zeggen heeft)? Dan kun jij ook wel wat praktische ondersteuning gebruiken. Minder afleiding, meer focus: deze apps en tools hebben hun nut bewezen. Toch in ieder geval aan mij.

1. Forest


Met Forest plant je een digitaal boompje. Zolang het boompje groeit, is het de bedoeling dat jouw aandacht voor wat jij aan het doen zou moeten zijn ook groeit. En dus dat je je niet bezighoudt met je telefoon of websites afstruint waar je niks te zoeken hebt.

Ik heb Forest als app op mijn telefoon en als extensie in mijn browser.

Op je telefoon blokkeert een groeiend boompje alle functionaliteiten. Je stelt zelf in hoe lang het boompje groeit. Binnenkomende oproepen kun je gewoon opnemen. Wil je binnenkomende berichten toch checken? Of even door je insta-feed scrollen. Dat kan, maar: 

Forest zorgt ervoor dat je op zelfgekozen tijdstippen niet bij specifieke apps en websites kunt. Minder afleiding, meer focus!


Noooooo.

Op je laptop werkt het iets anders. De extensie voor je browser geeft je de mogelijkheid om in te stellen: 

  • Een blacklist: websites die je niet mag bezoeken zolang je boom groeit. Als je dit instelt, kun je bij alle websites behalve die je op de blacklist gezet hebt.

  • Een whitelist: websites die je juist wel mag bezoeken zolang je boom groeit. De rest wordt dan geblokkeerd.

Op de websites die je van jezelf niet mag bezoeken, zie je dan een groeiend boompje. Als ik moet schrijven, zet ik bijvoorbeeld alleen BuutBrein en google.docs op de whitelist en zijn alle andere websites geblokkeerd tot ik klaar ben. Of in ieder geval tot mijn boompje klaar is.

Bijkomstig voordeel van Forest: je kunt de groeitijd van je boompje gebruiken om jezelf aan te sporen efficiënter te werken: wedden met mezelf dat ik dit af kan hebben voor mijn boompje groot is?

2. Blocksite


Voor het blokkeren van specifieke apps en websites op mijn telefoon, gebruik ik in plaats van Forest Blocksite. Forest heeft die functie alleen op desktop. In Blocksite kun je ook op je telefoon instellen welke apps en websites je wilt blokkeren. Ik gebruik alleen de app, maar er is ook een extensie beschikbaar voor Google Chrome.

Je kunt vaste tijden instellen dat je niet bij het door jou ingestelde lijstje van apps en websites kunt. Bijvoorbeeld niet tijdens werktijd. Of juist alleen tijdens werktijd, als het gaat om je werkmail of als je een bepaalde chat-app alleen met collega´s gebruikt.

Probeer je een verboden app toch te openen?

Blocksite zorgt ervoor dat je op zelfgekozen tijdstippen niet bij specifieke apps en websites kunt. Minder afleiding, meer focus!


Blocksite is onverbiddelijk.

3. LI Feed Hider


Sommige dingen moet je definitief uit je leven bannen. Omdat ze niks toevoegen. Een van die dingen is: door je LinkedIn-feed scrollen.

Lees ook: Digitaal minimalisme – ruim je digitale gewoonten op

Tenzij er in jouw netwerk hele andere dingen voorbij komen dan in dat van mij natuurlijk. Dan: ga je gang. Voor alle andere mensen: LI Feed Hider

De LI Feed Hider is een extensie die ervoor zorgt dat je wel alle functionaliteiten van je LinkedIn kunt gebruiken (zoals je eigen profiel bijhouden en berichten sturen) maar die ene functionaliteit die je liever kwijt dan rijk bent blokkeert. Namelijk: op de automatische piloot door de updates van de contacten van de contacten van je contacten scrollen en op ‘vind ik interessant’ klikken. 

Terwijl we allemaal weten dat de dingen die echt interessant zijn zich overal bevinden behalve in je LinkedIn-feed. Aanrader dus. Alleen voor Google Chrome.

4. News Feed Eradicator for Facebook


Doet hetzelfde voor je Facebook-feed als de LI Feed Hider doet voor je LinkedIn-feed. Maar als cadeautje voegt de News Feed Eradicator for Facebook een inspirerende quote toe. Waarmee Oprah, Confucius en Churchill je aansporen om iets beters met je leven te gaan doen dan op Facebook hangen. 

De News Feed Eradicator for Facebook vervangt je Facebook feed door een inspirerende quote.


5. Feedly


Ja, mag ik het al hebben over Feedly? Feedly is namelijk best wel te gek. In deze app voer je blogs of websites in die jij graag volgt en dan trekt Feedly automatisch nieuwe updates in de app.

Soms kun je het hele artikel in Feedly lezen, soms moet je even doorklikken naar de website. Maar je bent in ieder geval niet meer afhankelijk van de algoritmes van sociale media of je eigen geheugen bij het krijgen van updates van je favoriete auteurs en media. Je checkt gewoon even je Feedly op het moment dat jij tijd hebt om bij te lezen.

6. Bloglovin’


Als je specifiek graag blogs leest, is Bloglovin’ misschien meer iets voor jou dan Feedly. Je zoekt je favoriete blogs op in Bloglovin’ en klikt op volgen. Nieuwe artikelen krijg je nu automatisch te zien in de online omgeving van Bloglovin’, waardoor je niet meer naar de afzonderlijke blogs hoeft. 

Ook stuurt Bloglovin’ je dagelijks of wekelijks (wat jij wilt) een update met nieuwe artikelen van de blogs die jij volgt. Als je echt gaat voor nul afleiding en lezen wanneer het jou uitkomt, geef je Bloglovin’ voor die mailupdate natuurlijk je Stoopinbox-mailadres door (zie punt 7).

7. Stoop Inbox


Ik vind nieuwsbrieven leuk. Inschrijven voor nieuwsbrieven biedt je de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van vakgebieden of personen, buiten alle algoritmes om. En dat is top.

Alleen: ik kies mijn nieuwsbrieven dus ook zo uit, dat ik alleen dingen krijg die ik echt leuk en interessant vind. Waar ik stiekem een beetje op zit te wachten. Als ik er een binnen zie komen, wil ik die dus ook meteen wil lezen.

Het is een beetje als koekjes voor mijn neus neerzetten. Die wil ik ook meteen opeten. Terwijl ik helemaal geen last heb van koekjes die gewoon in de trommel zitten. Die eet ik later.

Stoop Inbox is een soort trommel voor je nieuwsbrieven. Je maakt een account aan en krijgt je eigen Stoop-inbox. Het mailadres dat daarbij hoort, kun je vervolgens gebruiken om je in te schrijven voor je favoriete nieuwsbrieven. Je nieuwsbrieven gaan vervolgens naar die inbox. Jij logt in bij Stoop als het voor jou een goed moment is om je nieuwsbrieven te lezen. Zodat ze je niet meer afleiden als je aan het werk bent.

8. Pocket


Pocket is een app waar je artikelen of webpagina’s in op kunt slaan om ze later te lezen. Handig, als je iets tegenkomt waar je nu even geen tijd voor hebt, maar wat je ook niet wilt vergeten.

Je kunt Pocket op je telefoon en op je computer zetten. Als je de app geïnstalleerd hebt, voeg je artikelen toe door

  • Op je computer: een Pocket-knop toe te voegen aan je browser.

  • Op je telefoon: door op delen te klikken en te kiezen voor Pocket.

  • Pocket heeft ook een integratie met veel nieuws-apps. Bijvoorbeeld Feedly, Blendle en Reddit.

Sommige websites (zoals BuutBrein) hebben ook een icoontje onderaan hun artikelen staan waarmee je het makkelijk op kunt slaan in Pocket.

Kobo e-readers ondersteunen Pocket ook. De app staat er automatisch op, je hoeft alleen nog even een account aan te maken op je telefoon of laptop en die te synchroniseren. Ik lees artikelen dus niet meer op mijn telefoon of laptop, maar op mijn e-reader. Veel rustiger voor je ogen en veel minder afleiding. Het wordt dan een beetje als een zelf samengesteld tijdschrift dat je steeds weer aanvult. 

9. Whiteboard notitieboek


Sinds kort gebruik ik een whiteboard notitieboek voor mijn aantekeningen en planning. En daar ben ik echt superblij mee. 

Ik word namelijk helemaal gaar van heen en weer klikken tussen verschillende online documenten. Aantekeningen, jaarplan, weekplanning, to-do’s voor vandaag, etc.

De meest dingen heb ik stiekem toch liever ouderwets op papier.

Maar dat vind ik dan weer moeilijker structureren dan online documenten. Bij mij eindigt dat altijd weer in een oneindige hoeveelheid notitieboekjes, losse aantekeningen en post-its. Teveel verschillende plekken met aantekeningen. En niet zo leuk voor de bomen.

In een whiteboard notitieboek kun je alles wat je schrijft weer makkelijk wissen. Met een ‘gummetje’ op de achterkant van de speciale stift voor kleine correcties, of met een vochtige doek voor hele bladzijden. Terwijl de tekst niet vlekt als je het boek dicht doet. 

Voor mij werkt dat top.

Ik hoef niet meer de hele tijd heen en weer te klikken tussen verschillende bestandjes, maar heb alles “op papier”. Tegelijkertijd is een wildgroei aan notities die je nooit meer terugleest onmogelijk:

  • Alle informatie bevindt zich altijd op dezelfde plek. Dat geeft overzicht en dus rust. Ik kan niks over het hoofd zien.

  • De ruimte is beperkt: ik word dus gedwongen om aantekeningen echt te verwerken en aantekeningen die ik niet meer nodig heb te wissen.

Ik gebruik zelf een Bambook. Maar er zijn inmiddels best een paar verschillende aanbieders, die hun boeken allemaal net iets anders indelen. Met lijntjes en ruitjes, of zelfs templates voor planningen en to do-lijsten.

Sommigen bieden ook een gratis app aan, waarmee je een foto kunt maken van je notitie. Die app maakt daar dan een gewoon documentje van. Maar dat is geen must: een gratis notitie-app als Evernote kan dat ook voor je doen.

9. Noise cancelling headphone


Niet alleen fijn op kantoor, maar ook in de trein, in het vliegtuig of als je (puur hypothetisch natuurlijk) samenwoont op 45 vierkante meter en de een Grey’s Anatomy wil kijken en de ander niet alleen geen Grey’s Anatomy wil kijken, maar ook geen Grey’s Anatomy wil horen. In al die gevallen is deze in ieder geval top. Toegegeven: wij scoorden dit exemplaar tijdens een aanbieding en delen ‘m. Want hij is best prijzig.

Bij Coolblue bieden ze ook de tweede kans-modellen aan die andere klanten teruggestuurd hebben. Niks mis mee (want ze checken de retouren zorgvuldig), maar wel net iets vriendelijker geprijsd. En natuurlijk ook zonde als spullen niet meer verkocht worden, alleen omdat de doos al een keer open geweest is. Hier in huis woont bijvoorbeeld ook een tweede kans-laptop van Coolblue.

10. Oordopjes. Lekker old school


Zoals gezegd: noise cancelling headphones zijn best een aankoop. Tenminste: als je écht een goeie wilt. Vind ik dan. En een niet-goeie is al helemaal weggegooid geld, want dan kun je net zo goed voor een paar euro een koptelefoon kopen bij de Hema. Ik heb al jaren plezier van de 7 euro die ik investeerde in 2016.

Siliconen oordopjes houden ongewenst geluid prima tegen. Minder afleiding, meer focus!

Ik vind old school oordopjes nog steeds een prima alternatief voor fancy koptelefoons. Ik ging altijd voor Herriestoppers. Jeweetwel, van die gele sponsjes die je opgerold in je oor stopt en die daar weer uitzetten en dan verrassend veel lawaai tegenhouden. Nadeel is dat je ze wel vaak moet vervangen. Anders krijg je hele gore oordopjes. Ik heb ze wel geprobeerd te wassen en uit te koken, maar dat was niet per se een succes

Alternatief? Siliconen oordopjes. Die kun je makkelijk schoonmaken en oneindig vaak gebruiken. Meer plezier dus van je tientje en een stuk duurzamer. Met deze dopjes heb je wel een vrij zichtbaar blauw plakkaat kauwgomachtige substantie op je oorschelp zitten. Maar misschien is dat juist wel hét signaal dat je collega’s nodig hebben om te respecteren dat jij in De Zone zit en met rust gelaten wilt worden.

Bijkomstig voordeel: zowel Herriestoppers als siliconen oordopjes zijn snurk-proof. Bij medium snurk. Heb jij een zware snurker in huis? Daar helpt geen oordop aan. Af en toe bijslapen op de bank lijkt mij je enige optie.

Lees ook: de beste boeken over digitale afleiding en gewoonten

Heb jij ook apps of tools die je gebruik om je beter te focussen? Laat het me weten! 

Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pocket
.

2 reacties op “Meer focus, minder afleiding: deze apps en tools zijn top”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *